Home / Future Mobility Show Govorci

Govorci

 Robert Dominko

Robert Dominko

Naslov predavanja: Razvoj prihodnjih generacij akumulatorjev

V predavanju bodo na kratko predstavljene trenutne smernice razvoja sodobnih akumultorskih tehnologij, njihove lastnosti in potencialne izboljšave. Trenutno na trgu prevladujejo Li-ionski akumulatorji, vendar je pričakovati v naslednjih nekaj letih prihod tudi drugih tehnologij, kot so litijevi akumulatorji na osnovi trdnega elektrolita, natrijevi akumulatorji in žveplovi akumulatorji. Še bolj v prihodnosti pa lahko pričakujemo tudi druge izvedbe na osnovi magnezija ali katerih podobnih konceptov. Obenem pa bodo akumulatorji dobilvali tudi druge funkcionalnosti, ki jih bodo omogočile daljšo življensko dobo, izboljšano kvaliteto in večjo zanesljivost.

CV:
Robert Dominko je znanstveni svetnik na Kemijskem inštitutu in izredni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Njegovo raziskovalno področje se prepleta s področji znanosti o materialih in elektrokemije, s poudarkom na razvoju materialov in sistemov za sodobne akumulatorje. Koordiniral je dva evropska projekta na temo razvoja Li-S akumulatorjev, in ima tesno sodelovanje z industrijo v Evropi in tudi širše, pri čemer je potrebno izpostaviti dolgoročno sodelovanje s podjetjem HONDA. Njegov trenutni raziskovalni interes so akumulatorji na osnovi magnezija in degradacija na medfaznih površinah. Objavil je več kot 130 recenziranih člankov (h indeks 49). Dobil je več nacionalnih nagrad in priznanj, med drugim tudi najvišje državno priznanje Zoisova nagrada za vrhunske dosežke v znanosti. Je namestnik direktorja Alistore ERI (http://alistore.eu/), član konzorcija baterijske iniciative Battery 2030+ in član Slovenske inženirske akademije.

 Ivan

IVAN KRAJINOVIĆ

A physicist as a manager in automotive company leading Simulations department in Rimac Automobili. Finished Master in Physics at Faculty of Science, University of Zagreb, Croatia. Continuation of education as PhD student in the field of numerical simulations at the University of Leoben, Austria. After completing PhD, I had a period of industrial experience in electronics company. Started working at Rimac Automobili more than two years ago. In Rimac Automobili, I organized Simulations department in Components Engineering Division. Our work is focused on mechanical integrity, thermal stability and system performances of different components of electric powertrain like motors, inverters and battery packs.

 Olivier

Olivier Wenden, was a ppointed in October 2019 as Vice-President & CEO of the Prince Albert II of
Monaco Foundation, he has previously served as Executive Director for 5 years. Launched in 2006
by HSH the Prince of Monaco, in order to act against the environmental dangers threatening our
planet and making populations vulnerable, the Foundation focuses its efforts on three principal
domains of action – climate change and renewable energies, biodiversity and water resources – and
funds initiatives in the fields of research and studies, technological innovation and socially aware
practices. Its programs are mainly focused on three priority areas – the Mediterranean Basin, the
Polar Regions and the Least Developed Countries.
He actively participated in the international development of the Foundation and the definition of its
fundraising strategy, while strengthening the network of partners. Before joining the Prince Albert
II of Monaco Foundation, he worked for the Parliament of Monaco as chief of staff and international
affairs and communication advisor (2007-2013). He also served as chargé de mission for the Minister
of Foreign Affairs and Cooperation of Monaco (2013-2014). He graduated from Sciences Po
Bordeaux with honours and has a Master 2 Degree in international projects management (Sorbonne
Nouvelle, University of Paris).

Prince Albert II of Monaco Foundation

In June 2006, HSH Prince Albert II of Monaco decided to establish his Foundation to address our planet’s alarming environmental situation. The Prince Albert II of Monaco Foundation is dedicated to the protection of the environment and the promotion of sustainable development on a global scale.
The Foundation supports initiatives of public and private organizations, in the fields of research and studies, technological innovation and socially aware practices.
The Foundation supports projects in three main geographical zones and focuses its efforts focus on three main areas.

3 priority areas
• The Mediterranean basin, due to the geographic position of the Principality of Monaco.
• The Polar Regions, as privileged indicators of climate change evolutions.
• The Least Developed Countries (as defined by the United Nations official list), such as the countries in Sahelian Africa, which are severely impacted by the effects of climate change, the loss of biodiversity and water shortage

3 principal domains of action
• To limit the effects of climate change and promote renewable energies
• To safeguard biodiversity
• To manage water resources and combat desertification

The Foundation’s mission statement
• To establish partnerships in order to carry out projects and implement concrete activities in our priority action areas.
• To raise both the public’s and the authorities’ awareness of the impact of human activities on the natural environment and to encourage more environmentally friendly behaviour.
• To promote and encourage outstanding initiatives and innovative solutions by awarding prizes and grants.