Gostujoči dirkač

Sebastien Ogier

 

Sebastien Ogier je eden največjih zvezdnikov avtomobilskega športa zadnjih let. Je petkratni svetovni prvak v Rallyju. Več naslovov in zmag od njega ima samo Sebastien Loeb. In prav Ogier je bil povabljen, da se priključi ekipi Mercedesa, kot gostujoči dirkač, na dirki v Spielbergu. Imel je izredno zahtevno nalogo; oba gostujoča dirkača pred njim sta opravila odlično; tako Mattias Ekström v ekipi Audija, kot Alex Zanardi v ekipi BMW-ja. Predvsem slednji je v Italiji res navdušil!

Ogier pa je z DTM-om vsaj malo povezan tudi družinsko. Njegova žena Andrea Kaiser je namreč TV gostiteljica v oddajah o DTM-u. Tako je bil izbor Mercedesa seveda naraven in pričakovan.

S Sebastienom se poznava dolga leta. Še iz „pračasov“ ko je rosno mladi Seb vozil za mladinsko moštvo Citroena. Že takrat sva se s tedanjim moštvenim šefom Guyom Fréquelinom pogovarjala o prihodnosti Seba II. Obema je bilo jasno, da je pred mladim Sebastienom številka 2, kot so ga takrat klicali pri Citroenu, velika prihodnost. Nesporni Sebastien številka ena je bil takrat Loeb!

Potem so imeli pri Citroenu kar nekaj težav. Po odhodu legendarnega Guya, je njegovo mesto prevzel butasti Oliver Quenel. Za nameček, ker je tako dobro zamočil pri Citroenu pa so ga potem imenovali še za športnega direktorja Peugeota, kjer je uspel dokončno pokopati tudi peugeotov projekt LeMans. Ker ni znal ustvariti moštvene hierarhije in spisati pametnih pogodb, je mladi Seb zapustil moštvo Citroena in se pridružim takrat na novoustanovljenemu moštvu Volkswagna. Moštvo je šele nastajalo in jasno je bilo, da bo moral Sebastien leto dni počivati, oziramo voziti v razredu nižje, v razredu WRC 2. Sicer je nastopal vso sezono in zlahka postal svetovni prvak v tej skupini, vendar je bilo bistveno bolj pomembno, da je razvijal novega pola. Skupaj s »tastarim« Carlosom Sainzem sta naredila odličen avtomobil. Čeprav jaz Sainza, zaradi njegovega karakterja sploh, ampak res sploh, ne maram, pa mu vseeno priznavam izredne sposobnosti za razvoj avtomobila. Stari je sposoben sredi noči poklicati svojega inženirja in mu predstaviti svoje ideje.

Tako je imel Seb leto dni časa, da se je lahko res veliko naučil; o tehniki, razvoju avtomobila, o nastavitvah … In to je leto kasneje dobro unovčil, ko je z veliko lahkoto postal svetovni prvak. Prvič, potem drugič, tretjič, četrtič in petič.

Potem pa se je pojavil na dirki DTM-a, kjer mu za šesti naslov ni kazalo najbolje. Ko je dirkal v Avstriji je bil šele na tretjem mestu; za Ottom Tanakom, ki je na zadnjih Rallyjih dobesedno letel in dosegel tri zmage zapored in Belgijcem Thieryjem Neuvillom. Poleg tega nastopa za poltovarnško ekipo M Sporta. Skratka, ko je bil v Avstriji so bile njegove možnosti za osvojitev šestega naslova precej pičle.

Vseeno pa je bil dobro razpoložen. Čeprav je bil v komunikaciji z novinarji zadnje čase večkrat nejevoljen, malo nervozen, včasih celo malo siten, sva se srečanja v Avstriji razveselila in sva kar veliko klepetala. Seveda DTM novinarji ne spremljajo Rallyja in niti niso vedeli kaj ga spraševati, tako jih je večina samo prislonila svoje snemalnike, ko sva se pogovarjala. Pravzaprav sva res bolj prijateljsko kramljala.

Takoj sem ugotovil, da mu nekaj ni prav.

Nisem zadovoljen. Premalo imam treninga, premalo sem testiral. Če primerjam z Alexom (Zanardijem o.p.), sem naredil precej manj krogov, pa še vremenske razmere na testiranjih so se ves čas spreminjale. Tako sem se ves čas dobesedno pretepal z nastavitvami. Podobno pa je bilo tudi tu v Avstriji. Seveda pa nisem najbolj vesel niti s tem, kako so me sprejeli v Mercedesu. Opravil sem malo krogov, na kvalifikacijah sem komaj okusil kak hiter krog. Ampak to je do neke mere tudi razumljivo, Sezona se približuje koncu in vsaka točka je pomembna. Vseeno pa sem navajen drugačnih dirkaških razmer.“

Pa saj ni bilo tako slabo,“ sem ga tolažil. In res ni bilo. Seveda se z Alexovim rezultatom in petim mestom ni mogel primerjati, vsekakor pa njegova vožnja sploh ni bila slaba.

Vem, ampak vedno je lahko še bolje. Če bi le imel nekaj več krogov, bi bili moji krogi bolj konstantni in bolj bi se lahko posvečal sami dirki. Za včerajšnjo dirko (pogovarjala sva se v nedeljo po drugi dirki o.p.) lahko rečem, da nisem najbolj zadovoljen, danes pa je bilo bolje.

In kaj misli o „teh“ gostujočih dirkačih?

To je super. Pa ne samo za DTM. Tudi v Rallyju se je večkrat izkazalo, da „gostujoči“ dirkači prinesejo nekaj novega, predvsem za ljubitelje in medije. Vedno je zanimivo, da se dirkači različnih športov pomirimo med sabo. Vsekakor veliko bolje, kot da v vseh športih nastopajo netalentirani mulci multimiljonarjev. Kar v zadnjih časih videvamo v vseh športih in po mojem je tudi to razlog, da je za avtomobilske športe vedno manj zanimanja javnosti.“

Nisva mogla mimo rallyja …

Jebelacesta (pervod za „merde“, o.p), res mi ne kaže najboljše. Vendar nikakor še nisem vrgel puške v koruzo. Jaz bom naredil vse, da osvojim naslov prvaka. Vendar se zdi, da je Ott res v vrhunski formi in da Toyota deluje odlično. Mi imamo nekaj rezerve pred zadnjimi tremi dirkami. Trdo bomo delali, ekipa je res odločna, da naredi vse za obranitev mojega naslova. Tudi sam bom naredil vse in upajmo na najbolje. Je pa dobro vsaj to, da mi ni treba na teh rallyjih štartati kot prvi, kar je velik hendikep. Bomo videli, prvenstvo je kljub samo trem dirkam še daleč od odločenega. In če nič drugega, je prvenstvo vsaj za vas novinarje, veliko bolj zanimivo, kot so bila prvenstva zadnjih nekaj let.“

To je imel Seb povsem prav. Po navadi je bil v pozno-poletnem času prvak znan že praktično zadnjih 15 let. Zanimivo pa ni bilo samo prvenstvo. Sebastien se je namreč dogovarjal za povratek v moštvo Citroena, kjer že od odhoda Guya Fréquelina niso našli dostojnega direktorja moštva. Dogajala se je katastrofa za katastrofo.

In kako potekajo pogovori z njegovim prvim moštvom?

Nič še ni odločeno! Vendar bo kmalu … prav gotovo do konca prihodnjega tedna. Bomo videli, v igri so še vse kombinacije, tudi ta, da bi se upokojil, ali pa počival eno leto.

Seb, vso srečo do konca sezone ti želim! In čestitke za nastop na Spielbergu, čeprav to ni bilo ravno tisto, kar si si želel!

 

Besedilo: Primož Lemež

Foto: Anže Lemež

 3_1
 3_3