Emobility Rally 2020

se je letos pričel v središču Ljubljane. Pot je vodila prek Geossa, Geometričnega središča Slovenije, kjer se je vse skupaj začelo, potem do poligona v Ločici, kjer so odpeljali spretnostno vožnjo, in nato skozi Luče mimo Kamnika do cilja v Kranju.

Kaj smo ponudili udeležencem

  • Zabavo od starta do cilja pa še naprej!
  • Vožnjo po izrednih cestah in spoznavanje manj znane Slovenije
  • Druženje
  • Zabavo na podelitvi priznanj
  • Polne želodčke
  • Nepozabne spomine …

Devetnajsto potepanje po Sloveniji


Ekologija, druženje in zabava


Emobility je prejšnjo soboto pripravil že devetnajsto ponovitev ekološkega rallyja. Vse skupaj se je začelo leta 1993 na GEOSS-u, ko sta »oče« Geometričnega središča Slovenije Peter Svetik in avtomobilski novinar Primož Lemež zasnovala prvi ekološko-turistični rally. Prvih nekaj let je bil štart rallyja vedno iz Geossa, takrat se je rally tudi še imenoval Rally Geoss. Ob upokojitvi Petra Svetika pa se je tudi štart rallyja selil, poleg tega pa je ta prireditev dobila tudi nekaj drugih imen, kot je Rally Mladosti (ker smo vedno štartali okoli praznika, ki smo ga praznovali v nekdanji državi), pa Rally prijateljstva, ko je Lemež rally organiziral skupaj s svojimi italijanskimi kolegi in ko je potekal tako po Sloveniji kot Italiji. Dvakrat pa je bil ta Rally tudi precej tekmovalen, ne samo ekološki, ko so pri Emobilityju pripravili resno  tekmovanje, ki pa žal ni štelo pod okrilje FIA. Ampak to je že težava, ki jo imajo nacionalne in mednarodne avtomobilistične zveze. Vseeno pa se je takrat Rallyja EkoNova in leto kasneje EcvoNova udeležilo veliko število najboljših ekip za tovrstne rallyja na svetu. No, letos pa se je Rally spet vrnil v stare tirnice in tudi domov na Geoss. To pot so se prireditve udeležili tudi nekateri veleposlaniki in predstavniki diplomatskega zbora. Tako se je del Emobility rallyja udeležila tudi veleposlanica Združenih Držav Amerike, njena ekscelenca Lynda C.  Blanchard, pa ameriški gospodarski ataše gospod Don Baker, pridružili sta se nam tudi dve ekipi nizozemskega veleposlaništva, ki jo je vodil namestnik veleposlanika Derk Jan Nauta, češko veleposlaništvo je zastopal gospodarski ataše Jan Beneš. S starta pa je udeležence – z  bljubo, da se karavani pridruži prihodnje leto – pozdravil tudi brazilski veleposlanik ekscelenca Renato Mosca, ter madžarski gospodarski ataše Tamás Miklós Kovács. Štart Emobility rallyja je bil pred ljubljanskim Magistratom, udeležence pa je nato pot vodila prek BTC-ja, kjer so morali udeleženci opraviti zanimivo spretnostno vožnjo. Pokazati so morali spretnost parkiranja električnega avtomobila. In to ne kateregakoli; ampak velikega električnega volkswagnovega crafterja. Organizatorji so bili prijetno presenečeni, ker se je večina udeležencev zelo  zakazala.

Iz BTC-ja so odšli na »nulto točko« – na Geoss. Ob pomniku, ki označuje središče Slovenije, so morali to pot opraviti z drugačno nalogo; s ploščatimi balinčki so morali ciljati tarčo. To pot je bilo kar nekaj smeha in na splošno dobre volje med udeleženci ni manjkalo. Po Geossu  in jabolčnemu zavitku, ter domačemu ledenemu čaju, so se udeleženci podali drugi spretnostni vožnjo naproti. Na poligonu v Ločici, so spet, v električnem VW eGolfu opravili dva kroga po poligonu in v obeh krogih poskušali doseči povsem enak čas. Nekaterim je to tudi  odlično uspelo, nekaterim malo manj. Vsi pa so lahko preizkusili električno vozilo, kar je bil tudi namen te prireditve. Po kosilu pa je sledil zadnji del poti in sicer prek Luč in Podvolovljeka do Kamnika ter do cilja v Kranju. Med potjo so morali »tekmovalci« spet preizkušati svojo spretnost in sicer v ugibanju, koliko kovancev je v pločevinki. Nekateri so bili zelo blizu pravim številkam, nekateri pa so vsekali precej mimo. Je bilo zato pa spet več smeha. V Kranju nas je pričakal podžupan gospod Janez Černe. Kranj želi postati najboljše e-mobilnostno mesto v Sloveniji in te naloge so se lotili izredno resno! Tudi zato so si organizatorji izbrali prav Kranj za cilj Emobility Rallyja. Tako je bil Rally tudi e-mobilnostno zaokrožen, saj smo štartali iz Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016!

Primož Lemež, predsednik organizacijskega odbora je po Emobility Rallyju povedal: »Ja res, kar dolgo brado ima ta prireditev. Zato tudi kakšnih večjih težav s samo organizacijo ni bilo. Malo smo se samo bali, kako bo s COVID-19 in ukrepi, saj smo datum prireditve določili ravno v času največje krize. Izkazalo pa se je, da smo imeli prav in da so bili vsi udeleženci zalo veseli prvega malo večjega VIP-diplomatskega srečanja. Veseli me tudi, da vsi to prireditev jemljejo kot srečanje in ne kot tekmovanje. Drugo leto se nam obeta 20. izvedba tega  Rallyja in prepričan sem, da bo te res prireditev na visokem nivoju.« Anže Lemež, direktor Emobility Rallyja: »Vse je šlo odlično; sama trasa je bila atraktivna, spretnostne igre in vožnje skrbno načrtovane in zato ni bilo nikakršnih težav. Seveda so imeli tisti, ki so se tega Rallyja  udeležili prvič, nekaj težav predvsem pri časovnih kontrolah, vendar se je izkazalo, da so bili vsi udeleženci zalo kolegialni in da so si pomagali med sabo. V glavnem; vse je bilo v redu!« Sicer rezultati na tem rallyju niso bili nikoli najpomembnejši, vseeno pa povejmo kako so se udeleženci odrezali. Največ pokalov je pobrala ekipa Avtohiše Klemenčič, saj sta Luka Klemenčič in Andreja zmagala v generalni razvrstitvi Emobility Rallyja. Najbolj spretna posadka v avtomobilu je bila prav tako članica ekipe Avtohiše Klemenčič; to je bil zdaj že nekdanji  smučarski letalec Jurij Tepeš, ki mu je navigirala Nuša Rakovec. Med električnimi avtomobili pa je bila najboljša posadka Marko in Nataša Logonder z VW e-Upom. Organizatorji za prihodnje leto, ko bo na vrsti jubilejni 20. Emobility Rally, napovedujejo pravi spektakel.

Se  vidimo naslednje leto.

Rezultati

mesto št ime in priimek sp1 sp2 sp3 sp4 skupaj
1 4 Luka Klemenčič 15 10 12 10 47
2 1 Marko Logonder 10 25 8 0 43
3 11 Luka Primec 8 12 18 0 38
4 10 Katja Kodba 0 15 4 18 37
5 2 Jurij Tepeš 12 2 18 1 33
6 17 Rok Vulič 25 6 1 0 32
7 18 Lovro Košmrl 0 0 25 2 27
8 16 Janez Humar 1 0 0 25 26
9 6 France Javor 8 0 10 4 22
10 15 Mitja Krampel 0 18 0 0 18
11 8 Derk Jan Nauta 0 1 0 15 16
12 5 Blaž Lulik 0 1 0 12 13
13 12 Sara Savik 6 1 0 6 13
14 9 William Baker 2 10 0 0 12
15 14 Darvin Fink 0 1 0 8 9
16 19 Jan Beneš 4 0 4 0 8
18 7 Mojca Pinterič 0 6 1 0 7
17 13 Ines Zabret 0 0 6 0 6
18 3 Roman Budna 0 0 0 0 0