E-mobilnost v Goricah

V petek 10. in soboto 11. maja je v Stari in Novi Gorici potekalo italijansko-slovensko srečanje na temo e-mobilnosti. V petek je bila izredno zanimiva in koristna konferenca na goriškem gradu. Udeležilo se jo je veliko odločevalcev in podjetij z obeh strani meje. To je dobro, predvsem zato, kar je poudaril tudi župan italijanske Gorice Roberto Ziberna, ker onesnaževanje ne pozna administrativne meje med Goricama. Gre namreč – geografsko gledano – za eno samo mesto. In prav ta značilnost je lahko velika prednost za to regijo. S tem se je v celoti strinjal tudi Nejc Koradin, predstavnik novogoriške občine,ki je hkrati tudi že poudaril, da poteka nekaj skupnih projektov med Goricama in občino Šempeter pri Gorici. Jasno pa je, da si želi še bolj poglobljenega sodelovanja v tej obmejni regiji. Podobno sta poudarila tudi predstavnika obeh vlad, ki sta se udeležila konference in sicer slovenski konzul v Milanu gospod Zorko Pelikan in italijanski poslanec ter član komisije za mednarodno sodelovanje v Evropski uniji gospod Guido Germano Pettarin.

V uvodni predstavitvi je predsednik Emobility Primož Lemež poudaril pomembnost te panoge za Evropo iz treh zornih kotov: zdravja, ekonomije in ekologije. Ne gre samo za pomembno gospodarsko panogo, gre tudi za zdravje ljudi. Poudaril je, da je lani v Sloveniji lani prezgodaj umrlo 1.500 ljudi, da vsi v tem delu Evrope povprečno umremo dve leti prekmalu in da za zdravljene bolezni, ki so neposredno povezane s slabim zrakom, zapravimo milijardo evrov. V Italiji pa so te številke 30-desetkrat večje v Evropi pa 500-krat!

Andrej Pečjak, legenda svetovne e-mobilnosti, ki je svoj prvi električni avto naredil že v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja (renault 5), je to pot zastopal barve Gen-i. Gen-i je največji prodajalec električne energije v regiji, zato je bila njihova prisotnost na konferenci izrednega pomena. Poudaril je pomembnost e-mobilnosti za ekonomski razvoj regije, vendar pa je ob tem potrebno skrbno načrtovati tudi vire in distribucijo električne energije. Gen-i je vodilno podjetje v regiji na tem področju.

Jasno tudi Italijani na tem področju ne mirujejo, res pa je, da smo Slovenci po poznavanju tematike daleč pred italijanskimi kolegi. Predstavnik Area Science Parka, ki ga je ustanovila tržaška univerza, gospod Fabio Morea je povedal s kakšnimi projekti in kakšnimi poslovnimi modeli se trenutno ukvarjajo – od postavitve polnilnic, do skupne uporabe električnih avtomobilov. Jasno je, da jim bodo znanje in izkušnje slovenskih podjetij na področju e-mobilnosti prišle še kako prav in nekatere slovenska podjetja so jim na konferenci že ponudila pomoč.

Gospod Sebastiano Cacciaguerra, direktor področja za okolje in energijo Friuli Venezia Giulija (Furlanijo Julijsko Krajino) je zastopal regijsko politiko. Vodilni politiki v regiji so se odločili, da bodo kupili večje število električnih avtomobilov za njihove službe, kot so redarji, inšpektorji, pa tudi politične funkcionarje. Kot je rekel, je vzgled najboljša reklama za e-mobilnost. Obenem pa bodo sofinancirali izgradnjo polnilnih postaj v vrednosti milijon evrov, od česar bo polovico prispevala italijanska vlada.

Spet izredna predstavitev pa je sledila s strani gospoda Uroša Salobirja iz ELES. Vse preveč se namreč ukvarjamo z javnimi polnilnicami, ki še zdaleč niso tako pereč problem, kot so in v prihodnosti bodo še bolj, zasebne polnilnice. Pametne polnilnice boda namreč zelo razbremenile celotno elektroenergetsko gospodarstvo, ne samo omrežja. Njihov projekt zajema osem točk (zato se imenuje E8), vse od tehničnih rešitev do ozaveščanja uporabnikov. Glavno sporočilo predavanja pa je bilo: če hočemo imeti poceni elektriko in nemoteno oskrbo, potem je nujno, da so vsa električna vozila – medtem ko so parkirana – priključena na omrežje prek pametnih polnilnic. Zato pa treba čimprej sprejeti zakonodajo in opremiti čim več zasebnih parkirišč (doma in v podjetjih) s pametnimi polnilnicami, ki se jih bo dalo upravljati na daljavo.

Tudi Petrol je na področju e-mobilnosti izredno aktiven. Res je sicer, da še vedno polovico zaslužka ustvarijo s prodajo naftnih derivatov, vendar pa so zelo aktivni tudi na prodaji elektrike, energetske obnove in oskrbe in seveda pri e-mobilnosti. Tako so lastniki vetrnih elektrarn na Hrvaškem, imajo zelo razvejano mrežo hitrih polnilnic, vse več pa se ukvarjajo tudi z električnimi avtomobili samimi. Direktor Petrola za področje inovativnih poslovnih modelov Miha Valentinčič (mimogrede; je domačin iz Gorice, zato regijo pozna izredno dobro), je poudaril, da svojo dejavnost širijo tudi v Italijo. Tako bodo postavili nekaj polnilnic v Trstu, ter eno hitro polnilnico na tržaškem letališču.

Za zaključek je bila na vrsti okrogla miza, ki je postregla z izredno zanimivo diskusijo. Vsi so poudarjali pomembnost e-mobilnosti in sodelovanje v regiji, vendar pa je organizator konference Primož Lemež na koncu povedal: »Potrebovali bi več politične volje. Vsi sicer pravijo, da so e-mobilnosti izredno naklonjeni, zdi pa se, da so še bolj naklonjeni politični priljubljenosti. Zato ne želijo sprejemati radikalnih odločitev. Obe Gorici bi bili namreč lahko prvi mesti na Svetu, ki bi razglasili mednarodno cono brez avtomobilov z izpusti. Vendar na kaj takega za zdaj niti pomisliti ne upajo in iščejo celo vrsto izgovorov. S tako odločitvijo, recimo da bi vsem avtomobilom z izpusti prepovedali vstop v mesto do leta 2030, bi se pridružili najbolj naprednim mestom, kot so Pariz, Amsterdam, Rim … Dokazano je namreč, da taka odločitev zelo pripomore k odločitvi za nakup električnega avtomobila. Ker pa smo se zmenili, da naj bi postala konferenca tradicionalna, pa upam na kakšno tako pogumno odločitev in zavezo, kdo ve, morda že na prihodnji konferenci.«

V soboto pa je bilna sporedu ekološki rally. 10 avtomobilov se je zbralo na glavnem goriškem trgu Piazza della Vittoria. To je bila hkrati tudi priložnost, da si Goričani ogledajo celo vrsto električnih avtomobilov ter hibridov. Trasa rallyja je v glavnem vodila po Sloveniji. Udeleženci so prevozili tudi dve sloviti hitrostni preizkušnji pravih rallyjev in sicer Velike Žablje – Manče, ter Ajdovščina – Vrhpolje. Zmago sta si privozila Aleš Hrastnik in Aleksander Zevnik, med električnimi avtomobili pa sta bila najbolj spretna Miran in Linda Komel.

 DSC01421
 DSC01424
 DSC01426
 DSC01449
 DSC01472
 DSC01480
 DSC01546
 DSC01547
 DSC01558
 DSC01560
 DSC01564